Italië in Limburg…
… een verloren geschiedenis.
Dit is mijn familie. De Pergola’s migreerden aan het einde van de jaren 1950 vanuit het verre Siciliaanse moederland naar Limburg. Nonno kwam er in de mijnen werken. Nonna volgde hem. Net als duizenden anderen families bouwde mijn familie hier een nieuw leven. Vandaag probeer ik hun geschiedenis te reconstrueren.
1946
De Belgische overheden sluiten een deal met Italië: 50.000 Italiaanse arbeiders zouden de mijnen van Fédéchar induiken. In ruil krijgen ze bed, bad en brood. Soms niet eens. Italië krijgt kool. Opnieuw: soms.
1950
De “economische boom” komt op gang in Italië. Het noorden van het land transformeert in sneltempo van een ruraal gebied tot een industriële samenleving. Zuiderlingen migreren massaal weg van hun vergeten dorpen.
1956
Marcinelle. 262 doden waarvan 136 Italianen. De pijnpunten van de mijnen worden blootgelegd. Italië scherpt de voorwaarden voor emigratie aan. Toch vinden Zuid-Italianen, soms clandestien, de weg naar de Limburgse putten.
1962
Na mislukte pogingen in Milaan en Zwitserland, reist Michele Pergola op aanraden van zijn schoonbroer naar België. Het aantal Italianen bereikt een hoogtepunt. Ook Michele’s vrouw en kinderen volgen. De gemeenschap groeit. Een nieuwe hoofdstuk.
2023
De geschiedenis van de Italiaanse gemeenschap wordt gedocumenteerd. Elian Pergola verzamelt als student aan de KU Leuven verhalen van “Italobelgen”.
Jij kan helpen…
Heb jij zelf Italiaanse roots of familie? Migreerden jouw (groot)ouders of zelfs hun ouders ook naar Limburg vanuit Italië?
Er is eigenlijk vrij weinig gedocumenteerd over de Italiaanse gemeenschap in Limburg. Daarom probeer ik op dit moment verhalen van Italianen in Limburg te verzamelen. Op basis van die verhalen schrijf ik mijn masterproef en probeer ik een bijdrage te leveren aan het historisch debat over migratiegeschiedenissen.
Aan het einde van de jaren 1950 migreerde mijn grootvader vanuit het zuiden van Italië naar België. Na een mislukte graanoogst en enkele perikelen met de boer van wie hij land pachtte, moest hij op zoek naar werk. Hij had namelijk een vrouw en twee dochters te onderhouden. In tegelstelling tot heel wat andere Italianen, waaronder zijn eigen schoonbroer, werd Michele Pergola niet verleid door de propaganda van de Belgische overheid: hij wilde zich niet zwart maken door het vuile werk onder de grond. Maar het noodlot riep. Zijn vrouw en kinderen volgden hem en de familie Pergola belandde uiteindelijk in het Limburgse steenkoolbekken. Het betekende de start van een familiegeschiedenis die wellicht niet in het rijtje van die van de Italiaantjes past, maar door eigen particulariteiten een bijzondere omwenteling kent. België was voortaan ‘het land met een dak op’.